Energia önellátó középületek

  • 0

Energia önellátó középületek

Az energia önellátó középületek már számos városban a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és a megújuló energiák szimbólumaivá váltak. Ezen épületek – amellett, hogy betöltik a “világítótorony” szerepet – jó eszközei a lakosság ismereteinek bővítésére és a megújuló energiák alkalmazásának elfogadtatására, terjesztésére.

Természetesen ezen túl, komoly szakmai és üzemeltetési tapasztalatot is jelentenek az adott településnek, Önkormányzatnak, így település szintű fenntartható energiaellátási rendszert megelőző mérföldkövek ezek az épületek. Mivel energiafelhasználásunk nagy része az épületeinkre korlátozódik, egyértelmű hogy kulcskérdés azok energiaellátása. A magas fokú energiahatékonyság után lehetőség nyílik azok területén (és felületén) megtermelni az épület energiaigényét, mind hő- mind villamosenergiát tekintve.

Néhány megoldás az energia-független épületekhez:

Ha van a településen olyan iparvállalat amelynél éves szinten jelentős hulladékhő jelentkezik és Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) címén egy közintézménynek adományozná ezt a hőt ez is egy  lehet kezdeti  lépés. A kérdés, hogy hogyan lehet ezt megtenni? Erre talált megoldást ún. hő-akkumulátor segítségével egy német vállalat ahol a  helyi közösségi uszoda számára biztosítanak így hőt.

LaTherm fázisváltó hőtároló

Igen, ez még így nem energia-önellátó de valahol el kell kezdeni. 🙂

Valóban energia-önellátó óvodák közül egy igazán átgondoltat említünk aminél az épület ablakait is a téli benapozottság növelése és a világítás igény csökkentés szempontjai szerint helyezték el. Ez a  dániai Solhuset.

SolHusetA SolHuset energia-önellátó óvoda, mind hőből mind villanyból önellátó.

Ehhez az épülethez is szükség volt légtechnika beépítésére, az energiaigények kordában tartásának érdekébe ugyanakkor (vagy éppen ezért) a tetőn még zöldtetőnek is jutott hely.

Nem csak új építés esetén van lehetőség az önellátásra hiszen a a megfelelő tájolású nem árnyékolt akár 10 emeletes épületek is felújíthatók ilyen épületté. Ilyen esetben a homlokzatokon és a tetőfelületen is helyet kapnak  a napelemek, a hőellátás többnyire hőszivattyús. Főszabályként a tömzsi, (kompakt) egyszerű szerkezetű jól szigetelhető épületeknél jöhet számításba az energia-önellátó szintű felújítás ezeknél kérjék ki szakember tanácsát ennek lehetőségéről. Szintén hüvelykujj szabály, hogy Magyarországon városon belüli épületeknél nem számolhatunk a szélerőművek energiatermelésével a számos szélárnyékot okozó tényező miatt. Amennyiben sikerült felkeltenünk az érdeklődésüket az energia-önellátó épületek iránt, keressenek minket elérhetőségeinken.